“Er is veel veranderd”
Vroeger en nu
Toen ik in 2010 startte met glamour- en lingeriefotografie was de term ‘boudoir’ nog niet zo bekend. Op een dag vroeg een lieve vriendin of ik foto’s van haar in sexy lingerie wilde maken als cadeau aan haar vriend. Het werden vooral geposeerde foto’s met verleidelijke blikken in de camera. Daarna kreeg ik een aanvraag van een dame die graag foto’s wilde in haar bruidslingerie om aan haar kersverse echtgenoot te geven. Een romantische herinnering in kanten witte lingerie. Haar man vond de foto’s echt prachtig!
Het draaide dus nog niet echt om datgene waar boudoir fotografie nu over gaat: het vieren van vrouwelijke schoonheid, het vergroten van zelfvertrouwen en juist jezélf die foto’s cadeau doen. Natuurlijk zal een eventuele partner ook enthousiast zijn, maar boudoir draait tegenwoordig om méér dan poseren in sexy lingerie.
bodypositivity
Ook boudoir-fotografie moest met haar tijd mee. Het was vroeger heel normaal om te “photoshoppen”. Er waren allerlei traditionele schoonheidsidealen waar je als vrouw aan dacht te moeten voldoen. Een vetkwabje? Die poetsen we digitaal weg. Volle bovenbenen of kleine borsten? Het kon allemaal opgelost worden met Photoshop. Daarmee verdween (tijdelijk) een stuk onzekerheid, maar we zagen ook veel van hetzelfde.
Gelukkig is er een enorme positieve verandering gaande. Wat dachten we wel niet? Waarom zouden we in vredesnaam die zogenaamde imperfecties verwijderen, terwijl die dingen je uniek maken? We willen juist een inclusieve samenleving waarin mensen van alle lichaamsvormen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen.
Woman for Women: Diversiteit
Dit wil ik je laten zien met mijn (boudoir)fotografie: diversiteit. Je bent prachtig zoals je bent, of je nu curvy bent met ronde heupen of juist petite bent met kleine borsten. Dit kun je terugzien in de foto’s van de vrouwen die ik de afgelopen jaren voor mijn camera heb gehad. Ik hoop dat jij je ook zult herkennen in deze vrouwen en zult zien dat ook JIJ zo prachtig op de foto kunt staan.