“Boudoir fotograaf? Bou…hoe zeg je dat?”
Als ik vertel dat ik fotograaf ben en me specialiseer in boudoirfotografie word ik nog wel eens niet begrijpend aangekeken. Hoewel de term al tientallen jaren gebruikt wordt, bestaan er niet zoveel boudoirfotografen als portretfotografen, dus snap wel dat men niet gelijk weet wat ik bedoel.
Bovendien is het een stuk minder spannend om gekleed gefotografeerd te worden dan in een setje elegante lingerie. Maar daar zometeen meer over, eerst wil ik wat meer vertellen over de oorsprong van de term ‘boudoir’.
Frans
Het woord ‘boudoir’ komt uit het Frans en verwijst naar een privéruimte of kamer van een dame, meestal van een vrouw uit de hogere klasse. Deze kamer werd vaak gebruikt als toevluchtsoord waar zij zich even kon terugtrekken. Ze kon hier haar vriendinnen ontvangen, lezen en ontspannen. Vaak stond er een kaptafel of een kledingkast, maar een boudoir kon ook andere geliefde voorwerpen (kunst of sieraden) bevatten.
Maar misschien werd deze ruimte ook wel gebruikt voor heimelijke afspraakjes.
Boudoirfotografie begon in de 19e eeuw, toen ook de algemene (portret)fotografie zich ontwikkelde. De privekamer van een dame leende zich uitstekend voor intieme en sensuele portretten. Deze foto’s waren bedoeld voor privegebruik door degenen die zich dit konden veroorloven. Foto’s laten maken was nog kostbaar en exclusief.
Hedendaagse boudoir fotografie
Er bestaan nogal misvattingen over boudoirfotografie.
Schaars gekleed en sexy in de camera kijken, Playboyachtig, voor seksuele doeleinden, dat het alleen voor bepaalde lichaamstypes of alleen voor bepaalde leeftijdsgroepen is. Of men vindt het ongepast omdat men het associeert met intimiteit of erotiek.
Hoe ik het zie? Ja, in mijn optiek is boudoir fotografie sensueel, een tikje sexy, ondeugend of spannend. En dat kan je op allerlei manieren laten zien. Soms juist door niets te laten zien. Maar boudoir is altijd stijlvol.
Het is niet ‘zomaar’ poseren in een setje kanten lingerie, het is ook niet verleidelijk in de camera kijken of het expliciet in beeld brengen van intieme lichaamsdelen.
Tegenwoordig is boudoir fotografie een manier om jezelf te uiten op een sensuele, creatieve en persoonlijke manier. Dat kan inderdaad in jarretels, kousen en een kanten body. Maar is jouw photoshoot en die vul je in op jouw eigen manier. Over die verschillende stijlen en invullingen schrijf ik later nog een blog!
Voor elke vrouw
Ik hoor nog wel eens vrouwen zeggen dat ze denken dat zij niet geschikt zijn voor een boudoir photoshoot. “Daar heb ik het lijf toch niet voor?” of “Nee joh, op mijn leeftijd?”. Maar ik kan je verzekeren… in werkelijkheid is boudoirfotografie voor iedereen geschikt, welke maat, vorm of achtergrond je ook hebt. Want je bent prachtig zoals je bent!
Boudoirfotografie draait om het vieren van vrouw zijn, sensualiteit en schoonheid. Iets wat iedereen in zich heeft.
een cadeau aan jezelf
Een jaar of 15 geleden was boudoirfotografie nog niet zo ‘hot’ als nu.
Door de opkomst van de bodypositivy en de vrouwelijke empowerment beweging heeft boudoirfotografie meer bekendheid gekregen en is een boudoir photoshoot op steeds meer bucketlists komen te staan.
Ik denk dat een boudoir photoshoot altijd een mooi cadeau is aan jezelf. Het zal een bijzondere ervaring zijn, maar het eindresultaat zal je zelfvertrouwen ook echt een boost geven. “Wow, ben ik dat?” hoor ik vaak bij het laten zien van de foto’s. En dat is niet vanwege Photoshop of ladingen make-up waardoor iemand niet meer op zichzelf lijkt (beide niet van toepassing), maar door de kracht en sensualiteit die ze uitstraalt. Een photoshoot zoals een boudoir shoot kan je helpen met het verbeteren van je zelfbeeld, het vergroten van je zelfvertrouwen en het omarmen van je lichaam.
Natuurlijk is een mooie afdruk op canvas of een fotoalbum ook letterlijk een cadeau. Geef je partner bijvoorbeeld iets wat alleen voor zijn of haar ogen is bestemd is.
Nog meer redenen
Boudoirfotografie kun je gebruiken om persoonlijke mijlpalen of overgangen in het leven te vieren. Dit kan een huwelijk zijn (tip: foto’s laten maken van jezelf in je bruidslingerie), maar ook als je lichaam erg verandert is, om een moeilijke periode af te sluiten of nadat je hersteld bent van een ziekte.
Tot slot
Boudoir fotografie kun je gebruiken om je persoonlijke gebeurtenissen te vieren, je zelfbeeld te versterken of als romantisch cadeau aan je partner.
En dat in een veilige omgeving waar je gewoon lekker jezelf kunt zijn. Met een eindresultaat waar je trots op mag zijn!
Meer blogs van woman for women
- Boudoir fotografie (6)
- Modellen gezocht (1)
- Nieuws & Informatief (4)