Stel, je wil graag een boudoir photoshoot doen, wat is er dan belangrijk voor je? Een van de eerste filters die je kunt toepassen: Boek ik mijn photoshoot bij een mannelijke of een vrouwelijke fotograaf?
Een mannelijke fotograaf kan net zulke mooie sfeervolle beelden maken als een vrouwelijke. Vrouwen vertellen mij vaak dat ze dan liever door een vrouw worden gefotografeerd. Waarom vinden ze dat fijn? En hoe denk ik er als vrouwelijke (boudoir)fotograaf zelf over?

Waar dit blog niet over gaat

Waar dit blog niet over gaat is wie er beter is in fotograferen, een man of een vrouw. Het gaat er ook niet over of je een mooier of beter resultaat krijgt als je je door een mannelijke, of door een vrouwelijke fotograaf laat fotograferen.

Hiernaast bestaat hierin ook geen universele waarheid. Mensen hebben individuele voorkeuren en hebben hun eigen redenen waarom ze zich comfortabeler voelen bij een fotograaf, ongeacht of dit een man of een vrouw is.

Maar waarom dan dit blogartikel? Nou, ik wil je graag vertellen over wat ik heb opgemerkt in de 20 jaar dat ik (bedrijfsmatig) modellen en klanten (vaak vrouwen) fotografeer.
Ja, het is toch wel een beetje anders, een mannelijke of een vrouwelijke fotograaf.


de technische kant

Mannen zijn vaak wat technischer dan vrouwen. Dat geldt ook voor mannelijke fotografen. En dat is handig als ik een camera-technisch vraagstuk heb. Of als ik op zoek ben naar een nieuwe lens (objectief) dan vraag ik meestal advies aan bevriende fotografen. En ik denk dat mannelijke fotografen meer bezig zijn met de technische kant van een photoshoot. Details zoals een lokje haar voor de ogen, een uitstekend labeltje van een bh (rommelig) of voorwerp wat niet in beeld hoort. Mannen vergeten dat nog wel eens.
Mijn advies is, wanneer je op zoek gaat naar een fotograaf, is om goed te kijken naar de beelden in zijn of haar portfolio. Is het de sfeer die je zoekt? Zo nee, kijk dan gewoon verder.

Het verschil tussen sexy en sexy

Het klinkt een beetje cliche en nee het geldt niet voor alle mannen, maar in mijn ervaring kijken mannen toch een beetje anders naar een vrouwelijk model. Nee, niet op de verkeerde manier. Die fotografen (ook vrouwen) bestaan helaas ook. Een professionele fotograaf gedraagt zich niet anders, of hij nu een appel of een schaars geklede vrouw fotografeert. Hij kijkt naar compositie, naar belichting, naar de pose en de sfeer. Elke fotograaf hoort te streven naar professionaliteit, respect en goede communicatie met het model.
Toch hebben we vaak een andere opvatting van wat sexy is (en boudoir draait -deels- om sexy). Verleidelijk in de camera kijken of sensueel met de ogen dicht. De handen op de borsten of uitgestrekte vingers in de hals. Een uitdagende pose en geheel in beeld of suggestief sexy zonder dat je -echt- iets ziet.
Boudoir is niet poseren lingerie. Het gaat om de sfeer. Volgens mij hebben vrouwelijke fotografen daar gewoon een betere feeling voor.

vrouwen begrijpen elkaar

Vrouwen praten graag. En ook tijdens de boudoir photoshoots wordt er veel gepraat. Vaak is girltalk, maar ook goede gesprekken. Het is met vrouwen onderling vaak hartstikke gezellig. Maar we snappen elkaar ook gewoon goed. Daardoor voelen vrouwen zich tijdens een photoshoot snel op hun gemak.

Stof afkloppen


Tijdens een van mijn photoshoots bleek de vloer van de locatie nogal stoffig. Een aantal van de meest mooie klassieke boudoir poses kun je goed op de vloer doen. Na een tijdje fotograferen had het model nogal wat stof op haar schoenen en billen zitten. Dat was niet de bedoeling!
Uiteraard vroeg ik aan haar of zij zich even wilde afkloppen. “Nee hoor, veeg jij het maar even weg”. Hierbij kwam ook het onderwerp ‘mannelijke of vrouwelijke fotograaf’ even ter sprake. Mijn model gaf toe dat ze het ongemakkelijk zou vinden als een mannelijke fotograaf haar zou aanraken.
Een goed voorbeeld uit de praktijk toch?

portfolio

Het kan zijn dat je je niet zo vrij voelt als een mannelijke fotograaf de foto’s maakt. Denk je dat het fijner is bij een vrouwelijke fotograaf? Kijk dan ook of haar portfolio je aanspreekt. Dat geldt andersom natuurlijk ook!

Lees meer blogs van woman for women