Wat ik echt niet mooi vind aan mezelf? Mijn gezichtshuid! Ik heb ook een buikje (mijn man zegt liefkozend ‘love handles’), maar ik zou zo graag een gladde egale huid willen zonder pukkeltjes en rode puntjes! Maar als ik erover klaag zegt iedereen dat het hun helemaal niet was opgevallen!

die ene vrouw

Je kent haar vast wel (ik ook). Die knappe vrouw in jouw vrienden- of kennissenkring, een collega of die onbekende die je altijd tegenkomt bij de bushalte. Die ene vrouw die nooit onzeker is (of lijkt), die een en al zelfvertrouwen uitstraalt, die zich ook nog eens perfect kleedt en nooit een bad hair day heeft.

Vaak zijn vrouwen wel een beetje jaloers op die ene vrouw. Maar wat ze vergeten is dat deze vrouw ook maar gewoon een vrouw is en net zoals alle andere vrouwen onzekerheid kan voelen. Als je naar jezelf kijkt zie je vaak dingen die je niet mooi vindt. Vraag je het aan een ander, dan ziet hij of zij dat vaak helemaal niet zo.

wat een onzin

Ik heb een vragenrondje gedaan onder mijn vriendinnen* en modellen* waar ik portfolioshoots mee heb gedaan. Waar zijn zij onzeker over (en die ene perfecte vrouw heb ik ook gevraagd)? Ik verbaasde me echt over hun antwoorden!

Ik vermijd liever het dragen van korte broeken of rokken om mijn spataderen te verbergen.
-Bianca (goede vriendin)

Ondanks dat mijn buik ervoor heeft gezorgd dat er twee kindjes in konden groeien, blijft dit een van mijn grootste onzekerheden.

-Jasmijn (sensual dancer en model)

Ik heb de grootste hekel aan mijn bovenbenen. Nu ben ik sowieso niet het type voor een jurkje, maar ik vind het me ook echt niet staan.
-Janna (mijn lieve zus)

Ik vind mijn kleine kromme teentjes echt niet mooi. Daarom draag ik zelfs thuis geen open schoenen of slippertjes.
-Simone (kledingcommunicatie expert, imago stylist en goede vriendin)

Ik ben onzeker over mijn buikje, die flubbert na mijn zwangerschappen. Ik wil zo graag omarmen dat dit gewoon mijn lijf is.
-Fransien (goede vriendin)

Mijn bovenbenen zijn mijn hele leven al dikker dan ik wil. Ik kan sporten tot ik een ons weeg, die ‘rijbroek’ blijft. Ik heb nog nooit een lichte broek gedragen. En als ik een wel flatterende broek vindt, koop ik er stiekem twee.
-Eveline (journaliste, columniste en schrijfster en goede vriendin)

Ik draag bijna altijd hoge hakken. Ik haat mijn lengte. Vooral de lengte van mijn benen, ik vind ze in verhouding tot de rest van mijn lichaam te kort en met hakken lijkt het meer in verhouding.
-Marjolein (goede vriendin en model)Weet je wat ik dacht toen ik hun antwoorden kreeg?
“Wat een onzin! Er is helemaal niets mis met jouw buik/bovenbenen/voeten.

Maar ho, wacht even! Doe ik hun onzekerheid af alsof het niet belangrijk is? Maar dat wil ik helemaal niet! Ik vind ook dingen aan mezelf niet mooi en het laatste wat ik nodig heb is dat mijn vriendin het afdoet als onzin.

Het is belangrijk om onzekerheid serieus te nemen. Je wilt je door anderen (zeker je vriendinnen) gehoord en gesteund voelen. Soms is het moeilijk om de positieve dingen van jezelf te zien. Vrouwen kunnen ontzettend streng zijn voor zichzelf en enorm kritisch. Ik zeg altijd dat dit echt niet nodig is, maar dat ik het wel begrijp. Want het is ZO herkenbaar! Ik denk wel dat het belangrijk is om de positieve kenmerken en eigenschappen te benadrukken. Stel jezelf ook de vraag of je er niet een veel te groot ding van maakt. Er zijn andere dingen in het leven die zoveel belangrijker zijn!

Waar komt onzekerheid vandaan?

Onzekerheid kan voortkomen uit sociale druk, opvoeding, ervaringen uit het verleden, magazines, televisie en sociale media. Pesterijen in je jeugd, de onrealistische foto’s van beroemdheden en modellen, vergeleken worden met anderen, de perfecte meiden op Instagram, afgewezen worden….het kan allemaal bijdragen aan onzekerheid, zowel de innerlijke als uiterlijke.

(Even tussendoor, ken het workshop traject Meiden Van GewoonIK? Dit is een prachtige training voor meisjes vanaf 11 jaar waarin we samen met hen werken aan hun zelfbeeld, acceptatie en zelfvertrouwen)

Je onzeker voelen is vaak ontzettend hardnekkig. Het lijkt soms wel alsof wij vrouwen niet beter weten! Kun je er aan werken? Zeker! Het aanpakken van onzekerheid vereist vaak een combinatie van zelfacceptatie, zelfreflectie, relativeren, liefde voor jezelf voelen en soms ook hulp of begeleiding van een professional.

Mijn vriendin Simone zei pas: “Vroeger bloosde ik heel snel. Tot achter in mijn nek! Als dat gebeurde en iemand zei daar dan iets van, dan maakte mij dat heel erg onzeker. En werd ik nog roder. Tegenwoordig gaat het een stuk beter. Ik ben ook een stukje ouder. Maar af en toe bloos ik toch nog. Dat vind ik nu veel minder erg en ik kan er nu ook makkelijker mee om gaan.”

Imperfecties of onzerheden verbergen

Tijdens mijn laatste shoot zei mijn model (Jasmijn): “Ik wil mijn buik wel zoveel mogelijk verbergen hoor”.
Ik zei dat we er rekening mee zouden houden bij het fotograferen, maar dat ze zeker niet moest proberen poses aan te nemen die geforceerd zouden overkomen. Ik zag juist een prachtige vrouw, die shot na shot de meest krachtige en sensuele poses aannam. Er stond daar iemand die comfortabel was met haar lichaam en de poses, niet iemand die onzeker was.

Anderen zien jouw onzekerheden vaak helemaal niet. Zelfs als je je er overbewust van bent.

De middenweg waar jij je prettig bij voelt

Gelukkig is er altijd een middenweg. Het is okay om je af en toe onzeker te voelen. Maar een litteken of een ‘problem area’ proberen te verbergen werkt vaak averechts. Je zult je misschien niet comfortabel voelen tijdens een photoshoot als datgene waar jij je onzeker over voelt telkens vol in beeld komt. Daarom zoeken we de middenweg in andere poses, flatterende camerastandpunten en natuurlijk in de kleding en/of lingerie waar jij je lekker en sexy in voelt. Een effen body gecombineerd met hoge laarzen werkte voor mijn model als een echte confidence booster!

En wat vertelde Jasmijn zelf mij later?

Bij een boudoir fotoshoot merk ik dat een ander met andere ogen naar je kijkt en dat je onzekerheiden zoveel minder opvallen dan dat je zelf zou denken!

Wat ik nog wil toevoegen


Het is belangrijk om jezelf toe te staan menselijk te zijn en alle emoties, inclusief onzekerheid, te erkennen en te accepteren. Lukt het niet (of niet helemaal), kijk dan naar de dingen die je wel mooi vindt aan jezelf. Wees niet zo streng voor jezelf en weet dat ook die ogenschijnlijk perfecte vrouw ook zo haar onzekerheden en imperfecties heeft.

*alle genoemde vrouwen gaven toestemming voor het plaatsen van hun quote

Meer blogs van woman for women